Utfordrer de borgerlige

Fotograf: Tore Berntsen
Fotograf: Tore Berntsen

Nå før valget mottar over 200 stortingskandidater fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre et brev fra Jens Ulltveit-Moe, sammen med klimamagasinet 2°C.

I brevet til de borgerlige politikerne skriver Ulltveit-Moe blant annet at klimaendringene «skriker etter politisk handlingskraft» og at det vil være en betydelig økonomisk risiko knyttet til det å ikke å gjøre noe.

Det åpne klimabrevet følger i sin helhet nedenfor.

Kjære stortingskandidat

Om to måneder er det stortingsvalg i Norge. Jeg tilhører dem som håper og tror på et regjeringsskifte. Etter åtte år med rødgrønn administrering, er det behov for en borgerlig regjering som vil styre Norge inn i en god fremtidbådefor oss og våre barn.

En av de aller største utfordringene som nå skriker etter politisk handlingskraft er klimaendringene. Ikke bare er det et moralsk ansvar å kutte klimagassutslippene, men jeg tror det også er knyttet en betydelig økonomisk risiko ved å la være. I møte med utenlandske næringslivsledere oppdager jeg stadig vekk hvor mye klimaendringene påvirker andre lands framtidsplanlegging, og hvor lite berørt det norske samfunnet ser ut til å være av de endringene som skjer på jorden. Når havisen i Arktis smelter, er ikke spørsmålet hvor raskt vi kan åpne området for oljeutvinning. Spørsmålene er hvordan vi kan hindre en katastrofe, og hvilke tiltak som må iverksettes for at Norge skal forbli en stor energinasjon i fremtidens lavkarbonegime.

Fordi jeg tror på kunnskap som grunnlag for handling, sender jeg deg her publikasjonen 20C som Norsk Klimastiftelse har utarbeidet i samarbeid med Bjerknessenteret for klimaforskning (UiB). 2°C presenterer klimavitenskapens kunnskap på en enkel og troverdig måte, og bør være obligatorisk lesing for både politikere og næringslivsledere. Min påstand er at de som leser 2°C, vil være bedre rustet til å ta de riktige beslutningene for fremtiden.

God lesing og lykke til med valget!

Vennlig hilsen

Jens-Ulltveit Moe