
Siden høsten 2020 har Klimastiftelsen utgitt <2°C-temanotater. I disse presenterer vi fakta og forskning om et tema eller en problemstilling vi mener er viktig for å forstå klimautfordringene og hvordan vi kan løse dem. Dette notatet er det niende i rekken.
Send oss gjerne innspill til tema du vil vi skal ta opp.
Det er bruken av fossil energi som er den største kilden til klimagassutslipp i dag. Å endre energibruken – fra fossil til fornybar – er derfor avgjørende for å stanse den globale oppvarmingen. Men det er ikke det eneste vi må gjøre.
I vårt nye temanotat viser vi hvordan energieffektivisering kan være helt avgjørende for å nå klimamålene.
Energieffektivisering handler om å bruke mindre energi på de tjenestene vi trenger, enten det er i industrien eller i hjemmene våre. Vi må begrense bruken av energien uten at vi samtidig begrenser nytten vi har av den.
Vi vet hvordan dette kan gjøres, men vi har ennå ikke klart å ta ut hele potensialet som energieffektivisering representerer.
I notatet vårt får du nærmere innblikk i hvor viktig energieffektivisering er og hvorfor det er et så godt våpen i klimakampen. Vi utforsker også hva som hindrer oss i å utnytte det fullt ut.
Bidragsytere:
- Lars Even Egner, forsker ved NTNU
- Håvar Haarstad, professor ved UIB og senterleder ved Centre for Climate and Energy Transformation (CET)
- Synne Krekling Lien, forsker ved SINTEF
- Ingrid Helene Magnussen, senioringeniør og fagansvarlig hos NVE
- Petter E. Røkke, forskningssjef ved SINTEF
- Øyvind Leistad, markedsdirektør, Enova