Folkevalgt-webinar: Finnes det gode prosjekter for vindkraft?

To ordførere som står i vindkraft-debatten forteller om sine vurderinger. Hør også hva Miljødirektoratet og Naturvernforbundet sier om landbasert vind.

En person står på et podium med en bærbar datamaskin, med et grønt og hvitt bakteppe. På skjermen står det "Folkevalgt-webinar: Finnes det gode prosjekter for vindkraft?" (Norsk klimastiftelse).

Publisert:

For å kutte klimagassutslipp trenger vi mer fornybar energi. Miljødirektoratet sier at vindkraft på land er nødvendig for at Norge skal nå klimamålene. Landbasert vindkraft er en moden og økonomisk sett ganske rimelig klimaløsning, men motstanden er stor – blant annet på grunn av nedbygging av natur. Er det mulig å planlegge vindkraft på en skånsom måte? 

Ifølge undersøkelsen Norsk medborgerpanel er 1 av 5 nordmenn “svært uenig” i utbygging på land. Totalt sett er det nå flere som er imot enn som er for utbygging av vindkraft på land. 

Landbasert vind er noe norske kommunepolitikere må forholde seg til. Norsk klimastiftelse vil bidra til en kunnskapsbasert debatt, og har derfor laget et webinar for kommunepolitikere om temaet. 

Folkevalgt-webinar: Finnes det gode prosjekter for vindkraft?

Medvirkende:   

  • Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet. Hvorfor sier Miljødirektoratet at det må bygges ut mer landbasert vindkraft i Norge? Hvilke prosjekter er akseptable, miljøfaglig sett? 
  • May-Lynn Osland, ordfører i Gulen. Flertallet av politikerne i Gulen kommune er positive til den store vindturbinen som kan komme i Sløvåg industriområde. Hvilken betydning kan vindturbinen få? 
  • Tom Skauge, leder av Naturvernforbundet Hordaland. Naturvernforbundet mener at all “naturødeleggende vindkraft” må stanses, men finnes det vindkraft som miljøorganisasjonen kan støtte opp om? 
  • Petter Sortland, ordfører i Høyanger. Han var kritisk til vindkraft, men som ordfører i en fraflyttingstruet kommune har han nå snudd. Hvordan ser han på vindkraftdebatten i Høyanger? 

 
Vindkraft: Fem anbefalinger til lokalpolitikere 

Her er Klimastiftelsens fem anbefalinger til lokalpolitikere og andre som jobber med klima, natur og grønn omstilling i kommunene:  

  1. Vær godt forberedt: Hvilken rolle kan og vil kommunen spille i utbygging av ny kraft? 
  2. Få en oversikt over hva som finnes av allerede nedbygd, grått areal i kommunen, som kanskje kan brukes til vindkraft. 
  3. Vern om kommunenes inngrepsfrie naturområder. Ikke bygg ut i karbonrike områder (det gir CO2-utslipp)  
  4. Prioritér det som er aller viktigst: Velg heller fornybar energi enn hyttebygging  
  5. Still strenge krav til utbygger for å minimere eventuelle naturinngrep 

Les mer:  

  • Miljødirektoratet: Naturbase (kart med informasjon om natur og friluftsliv, der du blant annet kan se hvilken særlig verdifull natur som du må unngå)