Hvordan kan Norge bidra til energiomstillingen i et Europa i krig og klimakrise? – Se opptak fra #Klimafrokost

Russlands angrep på Ukraina forandrer rammene for Europas energiomstilling. For å nå Paris-målene må utfasingen av fossil energi i EU holde svært høyt tempo. Samtidig skal EU kvitte seg med Putins gass. Det var tema for Klimafrokost 26. april Oslo.

Publisert: 29. april 2022

Program

Velkommen

Velkommen v/ Anne Jortveit, nestleder i Norsk klimastiftelse. 


Slik må alle sektorer i EU avkarboniseres – steg for steg – om klimamålene skal nås. Og; hvordan kan angrepet på Ukraina påvirke omstillingen?

Foredrag av Asgeir Tomasgard, professor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU og direktør for FME NTRANS og NTNU Energy Transition Initiative.

Last ned presentasjonen


Hvilke grep gjør EU nå for å sikre tempoet i energiomstillingen når den fossile handelen med Russland gradvis skal strupes?

Samtale med Alf Ole Ask, Energi og Klimas korrespondent i Brussel.


Norge og deler av Europa har lange tradisjoner for kraftutveksling. Kan og bør samarbeidet og krafthandelen utvides? Hva er potensialet for at Norge kan spille en større rolle?

Innlegg ved Julie Wedege, direktør for politikk og eierskap i Statkraft.

Last ned presentasjon


Hvordan kan solceller i smått og stort bidra til å fase ut mer fossil energi i Norge og Europa? Hvilken politikk trengs for rask skalering?

Innlegg ved Andreas Thorsheim, grunnlegger av og daglig leder i Otovo som selger solceller til private hjem i Sverige, Frankrike og Spania.

Last ned presentasjon


Hvordan kan Norge bidra til energiomstillingen i et Europa i krig og klimakrise? Hvilken politikk trengs? Politisk samtale med:

  • Gro-Anita Mykjåland, medlem av Stortingets Energi- og miljøkomite for Senterpartiet.
  • Mathilde Tybring-Gjedde, medlem av Stortingets Energi- og miljøkomite for Høyre.
  • Mani Hussaini, medlem av Stortingets Energi- og miljøkomite for Arbeiderpartiet.