Publisert:
Klimastiftelsen understreker i sin høringsuttalelse at Norges nye klimamål må bygge på 1,5-gradersmålet og utformes slik at de gir tydelige styringssignaler til innbyggere, politikere, forvaltning og næringsliv.
Stiftelsen påpeker at de norske utslippskuttene hittil har vært utilstrekkelige, og at det ikke er nok å fastsette nye klimamål alene. Det politiske styringssystemet for klima må også styrkes betydelig. Klimastiftelsen anbefaler videre at regjeringen forlenger klimasamarbeidet med EU etter 2030.
I uttalelsen fremheves det også at regjeringens høringsnotat har en alvorlig svakhet: Det mangler en vurdering av Den europeiske menneskerettsdomstolens (EMD) avgjørelse i klimaklagesaken mot Sveits. Denne domen kan få omfattende konsekvenser for norsk klimapolitikk. Stiftelsen forventer at regjeringen snarest analyserer dommen og sørger for at endringer i klimaloven skjer i tråd med EMDs rammer.
Klimastiftelsens fem anbefalinger:
- Klimamål for 2035 som også sikrer klimakutt i Norge
Klimastiftelsen foreslår et mål om minst 80 prosent utslippsreduksjon innen 2035 sammenlignet med 1990. Norge bør også lovfeste at innenlandske klimagassutslipp reduseres med minst 60 prosent over samme periode. En slik innramming vil styrke Norges klimapolitikk og gi tydelige styringssignaler til alle deler av samfunnet. Det vil også være i tråd med Miljødirektoratets faglige innspill. - Nytt mål for klimafinansiering
Regjeringen oppfordres til å melde inn et klimafinansieringsmål som del av Norges oppfølging av Parisavtalen. Pengene skal rettes mot grønne investeringer i utviklingsland. - Stans av naturtap og økt karbonlagring
Norge bør holde skog og arealbruk unna klimamålet og i stedet melde inn egne mål for denne sektoren. Stiftelsen foreslår ett mål for å redusere utslipp fra arealendringer og et annet for å øke karbonlagringen.
- Tydeligere 2050-mål
Regjeringen bør fjerne uklarheter i dagens klimalov om hvordan utslippsmålet for 2050 skal nås. Det bør blant annet presiseres i loven at måloppnåelse ikke skal koples til utslipp og opptak i skog- og arealbrukssektoren. - Karbonbudsjetter og uavhengig klimaråd
For å sørge for at Norge faktisk når sine nye klimamål, foreslår Klimastiftelsen at det innføres et system med karbonbudsjetter, inspirert etter britisk klimalovgivning. I tillegg bør regjeringen etablere et uavhengig klimaråd som får i oppgave å evaluere og gi råd om Norges klimainnsats. Slike klimaråd finnes blant annet i Storbritannia, Danmark og Sverige.
Les mer: Klimastiftelsen høringsuttalelse til regjeringens forslag om Norges nye
klimamål for 2035