EUs medlemsland har i helgen valgt hvem som skal fylle de 720 plassene i Europaparlamentet. I inneværende periode har parlamentets grønne partigruppe vært en betydelig maktfaktor og EU har gjennom sin klimapakke “Klar for 55” tatt en internasjonal lederrolle i energiomstillingen. Selv om de siste to årene har vært preget av krig, inflasjon, energikrise og etterdønninger etter pandemien, har EUs organer – inkludert Europaparlamentet – vedtatt svært ambisiøs klimapolitikk.
Etter valget i helgen endres bildet. Ytre høyrepartier vant fram i mange EU-land, mens grønne partier fikk stor tilbakegang. Men ikke i Norden – der gikk grønne og sosialdemokratiske partier fram. Dette er tema for vår #Klimafrokost torsdag 13. juni der vi blant annet spør:
- I mange av de 27 medlemslandene har sterke krefter som vil bremse det grønne skiftet kraftig tatt store jafs av velgermassene, hvordan vil utfallet av helgens valg påvirke EUs evne til å gjennomføre vedtatt klimapolitikk og politikken for rask utbygging av mye mer fornybar kraft?
- Norsk og europeisk klimapolitikk er tett sammenvevd, gjennom blant annet EØS-avtalen og klimaavtalen Norge har med EU, hvordan vil den nye sammensetningen av Europaparlamentet kunne påvirke norsk klimapolitikk og Norges energiomstilling?
Det er begrenset antall plasser, meld deg gjerne på i dag!
Tid: Torsdag 13. juni kl. 08:00–10:00. Vi serverer frokost fra kl. 07:30.
Sted: Lokalet Gerhardsen på Grand Hotel i Oslo. Det vil også være mulig å følge med digitalt.
Møteleder er Anne Jortveit, nestleder i Norsk klimastiftelse.
Vi oppdaterer programmet fortløpende.
Vi takker Kavlifondet for støtte til prosjekt #Klimafrokost.
Hjertelig velkommen!