Torsdag 26. september inviterer vi til høstens første #Klimafrokost med et tema som blir mer aktuelt for hver måned som går: Hvordan avrunder vi oljealderen med stil parallelt med at vi utvikler ny næringsvirksomhet og ny verdiskaping? Klarer vi å nå målene i Paris-avtalen om alle oljeproduserende land skal vente med avrundingen av oljealderen til man «treffer markedet riktig» og tjener mest mulig og taper minst mulig på hver krone investert i oljeaktivitet?
Arrangementet foregår i Rococosalen på Grand Hotel i Oslo. Vi serverer frokost fra kl. 07.30, selve arrangementet varer fra kl. 08-10.
Vi tar utgangspunkt i følgende fakta:
- Oljens betydning i norsk økonomi vil falle. Det kommer tydelig frem i Regjeringens perspektivmelding.
- Norge har et stort behov for å erstatte arbeidsplasser knyttet til oljesektoren med andre produktive jobber.
- Paris-avtalen og klimapolitikk vil i økende grad sette rammer rundt oljesektoren, både internasjonalt og i Norge.
Øystein Dørum (sjeføkonom i NHO) innleder om følgende: «Hvordan vil oljens betydning for norsk økonomi være de neste fem, ti, 20 og 30 årene? Hvilke scenarier og analyser legger vi til grunn når vi regner på dette? I takt med at oljenæringen gradvis vil få mindre betydning for norsk økonomi – hvordan møter vi behovet for ny verdiskaping og nye produktive og bærekraftige jobber?»
Øvrige innledere og deltagere i samtalepanel er blant andre:
Knut Anton Mork (professor ved NTNU og tidligere sjeføkonom i Handelsbanken)
Per Espen Stoknes (leder for Senter for grønn vekst ved Handelshøyskolen BI)
Sveinung Rotevatn (statssekretær i Klima- og miljødepartementet)
Bjørn Haugland (leder i Skift – kompetansenettverk for næringslivets klimaledere)
Hulda Holtvedt, (nasjonal talsperson i Grønn Ungdom).
På Klimafrokosten spør vi blant annet:
- Hvordan vurderer fagfolkene oljens betydning for norsk økonomi de neste fem, ti, 20 og 30 årene?
- Hvordan kan vi best mulig legge til rette for å skape nye produktive og bærekraftige jobber? Hva skal til for at Norge blir verdensledende på energiomstilling?
- Hvor mye olje er det behov for om vi skal nå målene i Paris-avtalen? Hva innebærer det at også norsk oljepolitikk må være i samsvar med Paris-avtalen?
- Når vi målene i Paris-avtalen om alle oljeproduserende land skal vente med avrundingen av oljealderen til man «treffer markedet riktig» og tjener mest mulig og taper minst mulig på hver krone investert i oljeaktivitet?
- Debatten om oljens fremtid engasjerer mange og vekker sterke følelser. Det gjør det vanskelig å få til en god og opplysende samtale i offentligheten om utfordringene norsk økonomi står overfor. Trenger vi en felles fremtidsfortelling som forener oljearbeideren og klimaaktivisten, vestlendingen og østlendingen, unge og gamle? Hva skal den i så fall inneholde?
Arrangementet er gratis og er et samarbeid med vår støttespiller Kavlifondet.
Velkommen!