Store mengder solenergi som erstatter fossil energi er et avgjørende bidrag for å nå klimamålene. Utbredelsen av solenergi har eksplodert. Solceller er blitt den rimeligste strømkilde i mange deler av verden. Men Afrikas andel av verdens solenergi-investeringer er svært lav, kun 0,41 prosent av de totale 168 GW som ble installert globalt i 2021 havnet i Afrika. Dette gjør det vanskelig å nå klimamålene på et kontinent som bruker mye parafin, olje og kull og der rundt 600 millioner innbyggere ikke har tilgang til elektrisitet. Samtidig vet vi at land som India, Bangladesh, Filippinene og Vietnam har en sterk vekst i etterspørselen etter ny energi, og at manglende og dyr tilgang på kapital gjør at det fortsatt er rasjonelt å dekke store deler av denne med kullkraft med enorme CO₂-utslipp. Dette er tema på vår #Klimafrokost torsdag 1. juni kl. 08–10 på Grand Hotel i Oslo.
Vi serverer frokost fra kl. 07:30, kom gjerne for god mat og prat. NB: Husk å melde deg på og å krysse av om du skal være med på Grand Hotel eller digitalt.
På denne #Klimafrokosten spør vi blant annet:
- Hva er status for utbredelsen av solenergi i ulike deler av verden? Hvorfor har ikke solenergiinvesteringene tatt av i Afrika?
- Hva kan gjøres for å øke tempoet i fornybarinvesteringene i Afrika og andre regioner preget av økonomisk og politisk risiko – og hvem er de viktigste aktørene som kan skape endring?
- Behovet for storstilte investeringer i ren energi i utviklingsland er akutt. Kan forslagene i rapporten fra Klimafinansieringsutvalget – Hvis ikke Norge, hvem? – om blant annet et globalt grønt garantiinitiativ en betydelig styrket kapitaltilførsel til Klimainvesteringsfondet – være en mulig løsning?
- Hvilken rolle mener norske stortingspolitikere Norge kan ta for at solenergirevolusjonen også skal nå Afrika?
- Hvis formålet med å støtte investeringer i fornybar energi er å kutte utslipp raskt – hvilke land og prosjekter bør Norge prioritere?