Gjennom Parisavtalen har verdens stater forpliktet seg til å gjøre alt vi kan for at den globale oppvarmingen ikke overstiger 1,5 grader. FNs klimapanel har sagt at for å klare et slikt mål må de globale klimagassutslippene halveres innen 2030 – for deretter å nå «netto null» rundt 2050.
De fleste utslippsframskrivinger mot 2050 som leder til netto null, baserer seg på negative utslipp. Men hva menes egentlig med negative utslipp – og er det realistisk at det blir en klimaløsning i stor skala? Hvilke teknologier er det man isåfall snakker om?
Dette skal vi prøve å gi svar på når forsker Helene Muri besøker Klimakvarteret. Muri er ansatt ved NTNU i Trondheim og der jobber hun med klima- og miljøaspekter relatert til Parisavtalen – inkludert negative utslippsteknologier.
På slutten av foredraget vil Muri svare på spørsmål fra tilhørerne. Spørsmål kan enten sendes på e-post i forkant til post@klimastiftelsen.no (merk «Klimakvarteret») eller sendes inn under selve presentasjonen.
Hva er #Klimakvarteret?
I 2021 vil Norsk klimastiftelse sende 15 #Klimarkvarter. Det er et 15 minutters digitalt forskerforedrag om et tema knyttet til klimaendringer eller klimaløsninger.
Se tidligere sendte Klimakvarter.
#Klimakvarteret er en del av klimaformidlingsprosjektet <2C. Prosjektets formål er å nå bredt ut med oppdatert og troverdig klimakunnskap. I tillegg til #Klimakvarteret består <2C-prosjektet av tograder.no, temanotater, <2C Skole og statistikksiden Klimavakten.
Klimastiftelsens faglige samarbeidspartnere i <2C-prosjektet er Bjerknessenteret for klimaforskning, NHH, Universitetet i Bergen og Universitetet i Stavanger.
Forskningsrådet har gitt støtte #Klimakvarter i 2021.