Petropraten: Hvorfor påstår mange at norsk olje er klimavennlig – og har det noe å si?

Norsk olje og gass har i lang tid blitt framstilt som noe positivt for klimaet. Er dette sannferdig? Og vil markedet foretrekke norsk petroleum på grunn av den grønne profilen? Hør Terje Halleland (Frp) i en samtale med Lars Haltbrekken (SV), ledet av Anne Karin Sæther fra Norsk klimastiftelse.

Informasjon
Tid
Sted
Fysisk på Mesh Nationaltheatret i Tordenskioldsgate 2 i Oslo, eller digitalt.
To menn, Terje Halleland og Lars Haltbrekken, er omtalt i et reklamebilde for en diskusjon med tittelen "Petropraten" av Norsk Klimastiftelse, som diskuterer norsk oljes miljøpåstander.

Tid: 08:30–09:30 onsdag 23. oktober. Kaffe og croissanter fra 08:00

Sted: Mesh Nationaltheatret i Tordenskioldsgate 2 i Oslo (NB! Det er ikke samme sted som forrige gang).

Strømmes: Petropraten kan også følges digitalt.

Siden midten av 1990-tallet har oljebransjen og mange politikere rammet inn norsk petroleumsvirksomhet som klimavennlig. Argumentet er at utslippene under utvinning er mindre i Norge enn ellers i verden. Gir dette oss en grunn til å holde utvinningen på norsk sokkel så høy som mulig? Bør vi selge mest mulig olje og gass av hensyn til klimaet?

Det siste tiåret har det pågått en rapportkrig om klimaeffekten av norsk olje og gass. Noen – som Rystad Energy og Wood Mackenzie – mener de globale utslippene vil gå opp hvis det kuttes i norsk olje- og gasseksport. Andre – som Statistisk sentralbyrå og Vista analyse – mener utslippene vil gå ned. Nylig kom økonomene Bård Harstad og Katinka Holtsmark med en studie der de viser at norsk gass kan erstatte skitnere alternativer på kort sikt, men stå i veien for renere alternativer på lang sikt.

Hvilke faglige vurderinger stoler politikerne mest på? Og hvorfor er det viktig for mange politikere å omtale norsk petroleum som klimavennlig?

Nylig gikk Sverre Alvik i DNV ut i Teknisk Ukeblad og sa at norsk olje ikke vil klare å konkurrere med billig olje fra Midtøsten den dagen etterspørselen går ned. Ifølge Alvik er betalingsviljen for “grønnere” olje nærmest ikke til stede. Hva sier politikerne til dette?

Bli med på Petropraten og hør samtalen med:

  • Terje Halleland er stortingsrepresentant for Frp i energi- og miljøkomiteen
  • Lars Haltbrekken er stortingsrepresentant for SV i energi- og miljøkomiteen
  • Anne Karin Sæther er prosjektleder i Norsk klimastiftelse og ordstyrer